Ha alkohol, akkor fokozatos leszokás vagy azonnali teljes leállás?


Dudits Dénes Dudits Dénes | Leszokás Alkohol Függőség

Ha már hosszabb ideje rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztasz alkoholt, akkor valószínűleg már te is megpróbálkoztál azzal, hogy – az akaraterődet latba vetve – egyik pillanatról a másikra teljesen leállj az ivássál. Talán azt is tudod, hogy ez milyen gyötrő testi és lelki elvonási tünetekkel járhat. Ez az egyik oka annak, hogy az azonnali és teljes leállás helyett sokan a fokozatos leszokást választják.

Habár valójában kevés tudományos bizonyíték van arra, hogy az alkoholfogyasztásról való fokozatos leállással teljes mértékben elkerülhetők az alkoholelvonás tünetei, vannak esetek, amikor mégis érdemes a fokozatos leállás lehetőségével élni.

Ez a cikk segít a fokozatos leszokás és azonnali teljes leállás közötti különbségeket nagyvonalakban átlátni.

fokozatos leszokás

A fokozatos leszokás és az azonnali leállás előnyeinek és hátrányainak összevetése

Azt, hogy az alkoholfogyasztásról való leszokás céljából a fokozatosság vagy az azonnali teljes leállás lehet megfelelőbb, leginkább az érintett és a neki útmutatást adó szakember tudja megállapítani. A helyes döntés pedig minden esetben az egyén állapotának, erőforrásainak, hozzáállásának és lehetőségeinek figyelembevételét feltételezi. A választást emellett ugyanakkor a két megközelítés általános előnyeinek és hátrányainak számbavétele is segítheti.

A fokozatos leszokás előnyei:

  1. Megvalósíthatóság: Sokak számára könnyebben kezelhető a szakaszos fogyasztáscsökkentéssel járó apróbb kihívások sorozata, mint az a nagyszabású kihívás, amelyet az azonnali teljes leállás jelent.
  2. Fenntarthatóság: A leállás fokozatos megvalósítása egy olyan hozzáállást, előregondolkodást és életvitelbeli változtatást feltételez, amely egyfajta biztosítéka lehet a lépésről lépesre kivívott józanságnak.
  3. Biztonság: Az elfogyasztott alkohol mennyiségének fokozatos csökkentése lehetőséget biztosít a szervezet számára, hogy alkalmazkodjon a megváltozott alkoholbevitelhez, és ne súlyos tünetekkel reagáljon az alkohol megvonására.

Az azonnali leállás előnyei:

  1. Egyszerűség: Habár az alkoholfogyasztással való azonnali leállás önmagában egy jelentős kihívás, a megvalósítás praktikus részleteit tekintve mégis egyszerűbbnek tekinthető, mint a hosszú távú stratégiaalkalmazást igénylő fokozatos leszokás.
  2. Kézzelfoghatóság: Az azonnali leállás eredménye akár néhány napon belül kézzelfoghatóan alkoholmentességet eredményez, ami gyorsabbá teszi a szervezet regenerálódását.
  3. Hasznosíthatóság: Az azonnali leállás megvalósítása egy olyan fokú sikerélmény az érintett számára, amely a felépülés további szakaszaiban szükséges motiváció megteremtése szempontjából jól hasznosítható.

A fokozatos leszokás hátrányai:

  1. Elhúzódás: Ha a leállási folyamat megtervezése során nem történik meg bizonyos határidők kijelölése, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a tényleges leállás túlságosan sok időt vesz igénybe, vagy esetleg meg is hiúsul.
  2. Önáltatás: Amennyiben a leállási tervből hiányoznak a pontosan meghatározott részcélok, előfordulhat, hogy az egyén nem tulajdonít kellően nagy jelentőséget bizonyos kudarcainak.
  3. Kritizálás: Mivel a fokozatos leállás a külvilág szemében kevésbé „látványos”, mint az azonnali és teljes leállás, az érintettnek nagyobb valószínűséggel kell különféle bírálatokra számítania a környezetében élők részéről.

Az azonnali leállás hátrányai:

  1. Kiszámíthatatlanság: Az azonnali leállás negatív hatásai kevésbé előreláthatóak, mint a fokozatos leállás következményei.
  2. Terhelés: Az alkoholfogyasztással való azonnali leállás olyan jelentős terhet róhat a szervezetre és az elmére, amely az érintett egyéb betegségei vonatkozásában fokozhatja az állapotromlás kockázatát.
  3. Kiszolgáltatottság: Az azonnali leállásból adódóan viszonylag gyorsan csökken a szervezet toleranciája az alkohollal szemben, így egy esetleges visszaesés esetén az érintett számára fokozottabb veszélyt jelentenek az alkohol káros hatásai.
fokozatos leszokás választása esetén

A fokozatos leszokás választása esetén milyen kérdéseket érdemes feltenni?

Ha valaki az alkoholfogyasztással való fokozatos leállással kapcsolatos saját lehetőségeit mérlegeli, érdemes lehet magának az alábbiakhoz hasonló kérdéseket feltenni.

  • Képes vagyok-e egy olyan leállási tervet összeállítani, amelyhez hosszú távon tudom is magam tartani?
  • Megvan-e bennem a „hosszú távra” szóló elkötelezettség és a kellő motiváció?
  • Mennyire reálisak, illetve megvalósíthatóak a leállási tervem részét képező részcéljaim?
  • Mennyire és hogyan, illetve miben mérhető az egyes részcélok megvalósítása?
  • Hajlandó vagyok-e rendszeresen ellenőrizni, hogy a tervemből, illetve a részcéljaimból mit sikerült megvalósítani?
  • Rendelkezem egy olyan sóvárgáskezelési tervvel vagy stratégiakészlettel, amelyet szükség esetén alkalmazni is tudok?
  • Mit teszek azért, hogy a testi-lelki egészségi állapotomat javítsam, hogy az a leállási folyamat során ne akadályozzon, hanem megkönnyítse a helyzetem.
  • Számíthatok-e a környezetemben élők támogatására?
  • A támogatott önsegítés milyen lehetőségeivel tudok élni (tudok-e sortársi közösségbe járni, online segítőfelületet használni stb.)?
  • Van-e lehetőségem a fokozatos leálláshoz szakember segítségét igénybe venni?
mennyivel iszol kevesebbet

5 tipp a fokozatos leszokás megkönnyítéséhez

Kellő mennyiségű ismerettel felvértezted magad?

Még egy szakember véleményét is kikérted?

Úgy érzed, hogy az alkoholfogyasztás fokozatos csökkentése nem veszélyezteti a testi-lelki egészségedet?

Ha igennel felelsz ezekre a kérdésekre, akkor a következő tippek a segítségedre lehetnek.

  • Fokozatosan csökkentsd az italok számát. Ha például általában naponta öt pohár bort vagy öt üveg sört iszol, akkor először próbáld meg négy pohárra/üvegre csökkenteni ezt a mennyiséget, majd néhány nap vagy egy hét elteltével csökkentsd háromra… És így tovább…
  • Tarts egyre nagyobb szünetet két ital elfogyasztása között. Például 2 vagy 3 óránként legfeljebb csak egy alkoholos italt fogyassz, és ha közben késztetést érzel egy újabb ital elfogyasztására, akkor az alkoholos italt helyettesítsd másvalamivel (vízzel, teával, gyümölcslével stb.).
  • Hígítsd fel az italodat. Fokozatosan csökkentsd az alkoholos italaid töménységét (akár felvizezéssel).
  • Válts olyan alkoholos italra, amelyet nem szeretsz. Ha például a bort szereted, akkor válts sörre, ha pedig a sört, akkor borra – és így nem lesz számodra olyan „kellemes” az az íz, amelyet az alkoholhoz társítasz.
  • Szabj határidőt. Akármelyik technikát alkalmazod, jelölj ki magadnak egy határidőt, amikorra a teljes leállást lépésről lépésre ténylegesen meg is valósítod – különben a fokozatosságból könnyen lehet végtelen elhúzódás…
5 tipp a fokozatos leszokásho

Egy sorstárs bátorító szavai

„Ha jelenleg úgy gondolod is, hogy te is azok közé az ivók közé tartozol, akiknél nem működik a fokozatos csökkentés, kérlek, akkor is próbáld ki! Ugyan mit veszíthetsz? És mennyi mindent nyerhetsz?

Te diktálsz! Te határozod meg, hogy miből és mennyivel iszol kevesebbet. Te tudod belőni azt a mennyiségcsökkentést és azt a tempót, ami még nem jár elviselhetetlen elvonási tünetekkel, legfeljebb némi kellemetlenséggel…

Az ilyen kellemetlenséget elviselni pedig még mindig jobb, mint nem változtatni, és az ivási szokásaidba szép lassan… Nem is folytatom. Tudod te, hogy mennyire értékes az Életed ahhoz, hogy ennyit megtegyél érte.

Persze ha annyira súlyos a függőséged, hogy félelmeid vannak a leállással kapcsolatban, akkor kérd ki valamilyen szakember véleményét a számodra legbiztonságosabb megoldás kiválasztásához.”


Legyél Te is Optimás!

Ha Optimás vagy, akkor szintet léphetsz az önsegítésben, a segítségkérésben vagy akár a segítésben...
Optimásként tag lehetsz egy kis létszámú – de hatalmas erejű – közösségben…
Ha Optimás vagy, dúskálhatsz a lehetőségekben:

Olvasmányok és feladatlapok
Videók és hanganyagok
Élő online előadások
Fejlődést segítő eszközök
Online és offline találkozók
Motivációs sms-üzenetek
Csoportos tanácsadás
Dudits Dénes

Kíváncsi vagy, hasznos lehet-e
neked az Optima?

Töltsd ki a Függőségi tesztünket,
hogy lásd,
hogyan állsz a függőséggel?

Töltsd ki a Gyorstesztet!